Hírek

Befelé dőlő boka... Mikor és miért kell a supinált lábbeli?


A gyermek lába születéskor puha, járásra nem alkalmas csontszilárdsággal, kialakulatlan ízületekkel, rugalmatlan hosszanti és keresztboltozatokkal, fejletlen izomzattal rendelkezik. Amikor a gyermek feláll, gondoskodni kell arról, hogy a láb fejlődése a felnőtt egészséges láb, csont, ízület és izomzat irányába történjen. Természetes reakció a stabilitásra való törekvésnek megfelelően, hogy a gyermek a belső talpélen, azt terhelve lépeget. A láb erősödésével kialakulnak a hosszanti boltozatok ívei. Ez jól látható a lábujjhegyre emelkedő gyermeklábon, illetve a talpi zsírpárnák csökkenésén, boltozat jellegű átalakulásán.


A fentiekből adódik, hogy a szülőktől nagy körültekintést igényel a gyermek első cipőjének kiválasztása, majd később a láb fejlődésével összhangban lévő cipő megvásárlása. A jól kiválasztott cipő könnyű, rugalmas, támaszt és tornáztat.

Természetesen, a gyermekek nagy többségének nincs szüksége speciális lábbelire, növekedésük során kellően megerősödnek lábizmaik, ezért testsúlyukat elbírják, és nem alakul ki tartáshiba. Azonban előfordul, hogy befelé dől a boka, így segítenünk kell a lábnak a megfelelő tartás elérésében. A sarok környéki ízületi szalagrendszer és izomzat túlfeszülése ellen a megfelelő cipő támasztéka kell, hogy védje a kis lábat, ezért erősebb kérgű, jó tartást biztosító, rugalmas talpú cipőre van szükség. Ehhez nyújt segítséget a supinált cipő viselése is, de még inkább a rendszeres talptorna (erről oldalunkon bővebben is olvashat a talptorna cikkünkben). Ez utóbbi egészséges láb esetén is ajánlott.

Biztos sokszor halotta már azt a kifejezést, hogy supinált. Na de pontosan mit is jelent ez, ugye?
Legkönnyebben úgy jellemezhetjük, hogy a talp megdöntése annak érdekében, hogy a gyermek sarkának és lábszárcsontjának tengelye párhuzamossá váljon, így megakadályozva az X láb kialakulását és a gyermek járás közbeni lábfájását, ezzel megelőzhető a hosszanti lábboltozat süllyedése, a gerincferdülés, a térdszalagok feszülése és sérülése.

Ennek megfelelően a supinált lábbeli valódi, magas minőségű bőrből készül, korrigálja a boka bedőlését. Sarka belülről kifelé döntött, a sarok belső része 4,5 mm-rel magasabb a külsőnél, erősített kéreggel van ellátva, tágas és magas orr rész jellemzi. A speciális belső formának és konstrukciónak köszönhetően alkalmas a fejlődő gyermeklábak saroktengely deformációjának korrekciós kezelésére, természetes labilitást okozva tornáztatja a talpizmokat, nem engedi feszülni a bokaszalagokat.

A supinált lábbeli hordása mellett fontos a RENDSZERES LÁBTORNA és a MEZÍTLÁB JÁRÁS HOMOKBAN, FÜVÖN ÉS EGYENETLEN TALAJON (pl.: kavicsos ágy stb.)

Supinált lábbeli hordása előtt érdemes szakorvos véleményét kikérni!