Hírek

Gyerekláb... melyiket válasszam: Lúdtalpbetét vagy supinált talpbetét/lábbeli


Mi, az Egészség Kovácsa csapata, azt az elvet valljuk, hogy a korán elkezdett talpbetét hordásával ellustul a gyermekláb. Ebben a korban erősödnek meg a talpi szalagok, izmok, amik felelősek a boltozatok fenntartásában, és ha korán alátámasztjuk, akkor elrenyhülnek az izmok, nem fognak "dolgozni". Ezért mi 10-12 éves kor alatt nem javasoljuk a lúdtalpbetét hordását, kivéve ha nagyon kóros elváltozás, fájdalom van vagy ortopéd orvos előírta.
Ebben az időszakban az ő részükre a supinált kialakítású lábbelik hordását, illetve a talptornát szoktuk javasolni. Ez utóbbi a fontosabb, az izomzat a tornával fejleszthető, és ezt egészíti ki napközben a fent említett lábbeli.

Ha valaki idegenkedik a supinált lábbelitől vagy a meglévő cipőcskét szeretné "gyóggyá" tenni, illetve a gyermek lába elérte a 36-os méretet (a supinált lábbeliket 35-ig gyártják), akkor supinált talpbetétet vagy sarokéket szoktunk javasolni.

35-ös mérettől elérhető a Scholl biomechanics talpbetét, mely szintén a befelé dőlő bokát korrigálja kifelé, a helyes irányba. Nagyon jól alátámasztja a bokát, így a nagyobb lábú gyerkőcök és a felnőttek is előszeretettel választják ezt a betétet.

Mindhárom típus kapható nálunk, fontos, hogy a lábbeli, amibe belehelyezzük, a kérge erősített legyen, illetve oldalt is legyen tartása, ugyanis ezek hiányában nem érjük el a kívánt célt.