Hírek

Télen is szárazon... hogyan lesz vízálló a Gore-tex-es lábbeli


A GORE-TEX jelzéssel ellátott modellek 100%-ban vízállóak és egyben "lélegzőképesek" , így szárazon tartják a lábat minden időjárási körülmény között.

A GORE-TEX rövid története:
1958-ban egy amerikai házaspár Wilbert L. Gore és felesége felfedezte egy különleges molekulában, a politetraflouretilénben (PTFE) rejlő lehetőségeket. Ekkor még alapvetően elektromos kábelek szigetelőanyagaként alkalmazták, többek között az amerikai űrkutatás is a megrendelők között volt. 1969-ben Gore fia felfedezte, hogy a PTFE meghatározott körülmények között erős, lyukacsos szerkezetű membránná alakítható. Ezzel egy új anyag gyártási technikája született meg, amelynek különleges tulajdonságai alkalmazási lehetőségek egész sorát rejtette magában. Az anyagot GORE-TEX® néven szabadalmaztatták és Bob Gore 1971-ben céget alapított az új anyag gyártására. A Gore cég anyagait azóta számos iparág, többek között az űrkutatás, a hadipar, az elektrotechnika, a gépgyártás, a vegyipar és a telekommunikáció is alkalmazza. A nagyközönség számára a legismertebb produktumai mégis a high-tech textíliák. Ezen a területen a vállalat azzal a felfedezésével kezdte meg működését, hogy egy ruha, ill.egy cipő egyszerre vízálló és lélegző is lehet.

A GORE-TEX anyag szívében egy extrém vékony membrán található, ami tartósan vízálló, szélálló és lélegző, így biztosítja a lehető legnagyobb kényelmet extrém időjárási körülmények között is. Ez a membrán négyzetméterenként több, mint 9 milliárd pórust tartalmaz, mely a vízcseppnél húszezerszer kisebb, így nem tud átszivárogni azon, de a belül lecsapódott pára könnyedén távozhat az anyag külső felületére.
A membránon található pórus 700-szor nagyobb, mint a testről távozó vízgőz molekula, azaz a pára gyorsan és egyszerűen távozik az anyag belső felületéről a külsőre úgy, hogy közben nem ázik át.
A légáteresztés és a vízállóság tekintetében minden egyes cipőtípusnak meg kell felelnie egy magas minőségi követelménynek. Így teljesül a "GUARANTEED TO KEEP YOU DRY" , vagyis a GARANTÁLTAN SZÁRAZON TART minőségi elvárás. Ezeknél a lábbeliknél a garancia a vízállóságra is kiterjed.

A GORE-TEX lábbelik tisztítása:
A szennyeződések eltávolítására langyos vizet ajánlunk. A bőr cipők kefével, a textilek szivaccsal tisztíthatók.
Ápolásukra, csak vízalapú anyagokat használjunk. A zsíros és az olajos cipőápolók akadályozhatják a membrán működését.
A megfelelő zokni: Nem kell a 100%-os pamuttartalomra törekedni, mert a tiszta pamut zokninak az a hátránya, hogy beszívják a nedvességet. Az izzadság ebben az esetben nem tud elpárologni, mert az anyag megtartja a vizet, így bár a cipő nem ázik be, a nedves láb mégis diszkomfort érzést okozhat.

A GORE-TEX rendszer működéséhez a legjobbak a kevert szálas zoknik, miután ezek anyaga továbbadja a nedvességet a membrán felé és az távozni tud a cipőből, a láb pedig tökéletesen száraz marad.