Hírek

Néhány jó tanács: Lábbelik rendeltetése, ápolása, tisztítása stb


1. NÉHÁNY JÓ TANÁCS CIPŐVÁSÁRLÁSHOZ/PRÓBÁHOZ

- Mind a jobb-, mind a ballábas cipőt próbáljuk fel. A szűk vagy bő cipő nem csak kényelmetlen, de idő előtt formáját veszti.
- A cipő címkéjén megjelölik az anyagösszetételt, így el tudjuk dönteni, az adott anyagból készülő termék megfelel-e az elképzeléseinknek.
- Lehetőleg naponta váltsunk cipőt.
- Mindig az időjárásnak megfelelő cipőt viseljünk.
- Használat után sámfázzuk a cipőt, vagy fejét tömjük ki papírral.
- Az átnedvesedett cipőt - kisámfázva vagy kitömve - a fűtőtesttől távol, szobahőmérsékleten, szellős helyen szárítsuk.
- Lakk-, vagy zárt fejű, műbőr felsőrészű cipőt (csizmát) lehetőleg ne viseljünk egész nap, miután levettük, szellőztessük jól ki.
- Cipőnket (csizmánkat) lehetőleg óvjuk az éles, hegyes tárgyaktól, az ütközés, karcolás, súrlódás maradandó nyomot okozhat.
- A cipő cipzárát ne erőltessük, ha parafinnal vagy gyertyadarabbal átdörzsöljük, könnyebben működik.
- Ne várjuk meg, amíg a cipő sarka, talpa teljesen elkopik, javításáról idejében gondoskodjunk!
A vásárolt terméken (termékben) egy címkét talál, melyen a lábbeli (cipő) elkészítéséhez használt főbb anyagokat jelölő ábrákat (leírást) láthat. Ezen ábrák alapján az alábbi tájékoztatónkban megtalálja a viselésre és ápolásra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat, melynek figyelembevételével cipőjét sokáig viselheti.


2. A LÁBBELIK HASZNÁLHATÓSÁGA, RENDELTETÉSE

Ön leggyakrabban, az úgynevezett általános használatú utcai lábbeliket viseli, melyeket az alábbiak szerint csoportosíthatunk:

TAVASZI-ŐSZI LÁBBELIK:
olyan lábbelik, amelyek a téli időjárási feltételek kivételével, főként a tavaszi és az őszi időszakban rendszeres, tartós viseletre alkalmasak.

TÉLI LÁBBELIK:
olyan lábbelik, amelyek anyagösszetételük és szerkezetük alapján a téli időszakban rendszeres és tartós viselésre alkalmasak.

NYÁRI LÁBBELIK:
olyan lábbelik, amelyek anyagösszetételük és szerkezetük alapján a nyári időszakban rendszeres és tartós viselésre alkalmasak.

ALKALMI LÁBBELIK:
olyan lábbelik, melyek viselete alkalmanként, rövid időre korlátozódik, amelyek főleg divat és tetszetőségi követelményeket elégítenek ki. Kíméletes használatot igényelnek, mert felhasznált anyagaik különösen finomak, speciálisak. Fontos: ide soroljuk a bőrtalpú cipőket is, melyek nem vízállóak.

VÁSZON LÁBBELI:
olyan lábbelik, melyek viselése nyáron és kizárólag száraz időjárás esetén ajánlott, nem vízállóak.

SZABADIDŐ ÉS SPORTOS LÁBBELI:
olyan anyag-összetételű és felsőrész kialakítású lábbelik, melyek az aktív testmozgásra, illetve rövid ideig tartó aktív sportolásra alkalmasak, illetve az adott mozgás követelményeknek alkalmi jelleggel felelnek meg, nem vízállóak.

PAPUCSOK, HÁZI CIPŐ:
olyan lábbelik, melyek otthoni (lakás) viseletre alkalmasak, nem vízállóak.

KÜLÖNLEGES LÁBBELI:
ide tartoznak a vízálló (pl.: gumicsizma, tex-es jelzésű lábbelik) és különleges igénybevételnek kitett cipők. Tex-es emblémával ellátott lábbeli: speciális technológia segítségével lábunkat mindig szárazon tartják és óvják a túlmelegedéstől.


3. A LÁBBELIK VÍZÁLLÓSÁGA:

VÍZÁLLÓ:
tartós használat esetén nem ázik be (a kínálatból szinte csak az esőcsizma). Ide tartoznak a speciális anyagból és technológiával készült lábbelik.

MÉRSÉKELTEN VÍZÁLLÓ:
a bőr és a műbőr felsőrész mérsékelten tűri a vizet, a műanyag talp vízálló, de a varrásoknál beázhat. (A ma forgalomban lévő cipők többsége ebbe a kategóriába tartozik.)

GYENGÉN VÍZÁLLÓ:
a bőr felsőrészű és bőrtalpú könnyű lábbeliket száraz időben ajánlatos viselni.

NEM VÍZÁLLÓ:
kímélni kell mindenfajta nedvességtől.


4. LÁBBELIK ÁPOLÁSA, TISZTÍTÁSA:

A tisztítás és rendszeres ápolás a lábbelik rendeltetésszerű használatának részét képezik, ezért szeretnénk néhány praktikus tanáccsal ezt elősegíteni:

FELSŐRÉSZ:

NUBUK ILLETVE VELÚRBŐR:
mindig szárazon tisztítsa meg a szennyeződésektől velúr-nubuk kefével vagy radírral. Csak speciális velúr-nubuk ápolószereket használjon, úgy, mint tisztító- és színfelújító szerek, impregnáló anyagok.

LAKKBŐR:
nedves ruhával távolítsa el a szennyeződéseket, ápoláshoz használjon lakkzselét vagy olajat, majd puha ruhával törölje át a felületet. Cipőkrémet ne használjon.

EGYÉB BŐR:
puha ruhával, puhaszőrű kefével, szükség esetén sárkefével tisztítsa le a szennyeződéseket. A tiszta felületre a bőrrel azonos színű vagy színtelen cipőkrémet kenjen fel vékonyan. Néhány perc elteltével fényesítse ki a felületet. Impregnáló anyagokkal, méhviasszal víztaszító képessége növelhető.

MŰBŐR:
a szennyeződéseket vízzel, mosószer nélkül mossa le. Száradás után puha ruhával törülje át a felületet. Cipőkrémet ne használjon. Impregnáló anyagokkal víz- és szennyeződéstaszító képessége növelhető.

TEXTIL:
puhaszőrű kefével távolítsa el a szennyeződést a cipőről. Az erősebb szennyeződéseket semleges mosószeres szivaccsal távolítsa el. A textilcipőt tilos mosógéppel mosni! Impregnáló anyagokkal víz- és szennyeződéstaszító képessége növelhető.

SPORTCIPŐK:
általában kombinált felsőrésszel készülnek (pl.: szintetikus textil, műbőr), felületéről a szennyeződéseket távolítsa el vizes szivaccsal. A mosógépes tisztítás tilos, mivel maradandó károsodást okozhat, egyben a jótállás megszűnését is maga után vonja!

TEX JELZÉSŰ LÁBBELIK:
Ajánlatos olyan tisztító- és ápolószereket használni, melyeket a Tex jelöléssel is elláttak, mivel a membrán pólusait tönkretehetik.
FIGYELEM! A természetes bőr felsőrésszel és varrott alsórész-összeerősítésű gyártási technológiával készült lábbeli vízállóságot nem biztosít.

Bízunk benne, hogy a helyes használattal és a gondos ápolással sokáig viselheti, a tőlünk vásárolt cipőjét!